top of page

Møysalen - La grande finale

Almost 2 years ago Christian Dramsdahl and I climbed the north-east ridge of Møysalen in Vesterålen. We had a great day out in unknown territory with some tricky runout slab pitches. While climbing we decided that we had to do the route in winter. The day finally arrived with fantastic weather and we did the route in a few hours, the last pitch was a 60 m almost vertical ice and turf covered chimney. Probably one of the best pitches I've ever climbed?.. Below you can read an interview in a local newspaper.

Let the fun begin!

Klatret nordøsteggen på Møysalen

SORTLAND: Signar Andre Nilsen og Christian Dramsdahl har klatret nordøsteggen på Møysalen både sommer og vinter. – Deler av eggen var faktisk enklere å klatre om vinteren enn

Signar Andre Nilsen har klatret mye i Vesterålen, og for to år siden besteg han og en kompis nordøsteggen på Møysalen, den gangen i september.

– Da kjørte vi båt inn til Vestpollen, klatret ryggen og kom ned via nedre Møysalvannet og tilbake til båten i Vestpollen. Det var en veldig flott tur, jeg har fått signaler om at det var førstebestigning av eggen, og det var veldig fin klatring på granitt og mose med til tider spennende utklatringer. Mens vi klatret tenkte vi at dette måtte være en fantastisk opplevelse om vinteren, sier Nilsen.

Helt siden han var liten gluint har han klatret alt han kom over, og har bred klatreerfaring som han bruker i opplevelses og guidebedriften Alpine Adventures. Alpene i Chamonix og Sveits er blant områder han har drevet tindebestigning og alpinklatring i.

– I klatreterminologien så er vinterbestigning visstnok bare godkjent fram til mars, slik er det i Chamonix for eksempel. Så derfor skal man være litt forsiktig med å kalle det en vinterbestigning siden vi gjorde dette nå i påska i april, men at det var ei snybestigning kan man trygt si. Det er litt viktig å følge klatreregler og kotyme for hva som omtales som vinter, for justisen der er streng, humrer Signar Nilsen.

Sny i massevis var det ihvertfall i påska, da de to kompisene la ut på tur igjen.

– Denne gangen var det is i hele Vestpollen, så vi gikk på ski inn fra Ingelsfjordeidet gjennom hele Forkledalen og kjørte ned på ski igjen til Vestpollen, og det er ei god mils anmarsj inn dit, Da vi klatret eggen var det gnistrende vinterføre, masse snø og is og fantastiske forhold!

For første etappe av klatringen var det optimale forhold.

– Det viste seg at denne eggen, første del av den bød på om lag 500 høydemeter med klatring som opplevdes som mye enklere på vinteren enn om sommeren. Mens for siste del måtte vi sitte og vente ganske lenge på en liten fortopp, fordi sola hadde varmet opp sneen slik at den sannsynligvis ikke var helt trygg å passere. Vi ventet et par timer til sola var kommet opp på andre siden av Møysalen og sneen hadde fått satt seg igjen, så ble det 200 veldig bratte meter opp til toppen, forteller Nilsen. Da vi klatret denne delen av ruta på sommeren bestod den av veldig løst fjell hvor vi ikke kunne stole på noen tak mens på vinteren var alt dekket av ett tynt islag. Klatringen var dermed enklere men noe vanskeligere å sikre.

De to klatrerne hadde sett for seg at det ble endel gravearbeid før de to virkelig stod på taket av Vesterålen.

–Vi så for oss at at måtte grave oss gjennom skavlen for å komme opp på toppen, der var en overhengende skavl på tre-fire meter. Vi hadde spaden klar for å grave oss gjennom, men vi klarte å liste oss under skavlen og opp via en liten passasje en uten å ta spaden fram, og det var vi veldig fornøyde med. Fra toppen var det ei veldig fin nedkjøring, også en eviglang marsj gjennom Forkledalen, sier Nilsen. Totalt tok vinterturen 14-15 timer.

– Marsjen ut dalen var rimelig drøy. Spesielt siden Forkledalen går opp og ned og opp og ned, så det er stadig av og på med skifeller. Det er nesten så man tror man aldri skal komme fram til bilen, og jeg hadde på forhånd guidet veldig mange dager på rad i fjellet, så på den turen ble det såre bein da vi endelig var nede ved Storvatnet og skulle gå til bilen, sier Nilsen.

Kontrasten mellom området om sommeren og om vinteren er stor, og begge deler byr på rå naturopplevelser.

– Det er enorme muligheter, i hele verden er Lofoten og Vesterålen unikt. Det er et stort potensiale og masse urørt villmark om man bare drar litt utenfor de toppene der veldig mange går. Vi er av den oppfatning av at området har utrolig mye å by på, og vil gjerne vise andre hvor flott det er, sier han.

The approach was hotter than hell..

Intro scrambling

The first proper pitch

Getting steeper. We zig-zaged our way through the upper part of the ridge.

The north face has plenty of options too.

We had to wait a few hours before we could enter the upper face due to melting/falling ice.

Christian seconding the grande finale. The pitch was stunning.

I could not be happier.

Luckily the cornice was negotiable. No digging today!

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page